TORT DE PISCOTURI
500 g piscoturi, 200 g zahar, 150 ml apa, 2 linguri rom (pentru blat), 200 g unt, 200 g zahar pudra, 100 g ciocolata,
300 g frisca (pentru crema)
Se insiropeaza piscoturile de sampanie cu sirop cald, parfumat cu rom, apoi se asaza primul strat pe un platou
mare. Se prepara crema astfel: Se freaca untul spuma, se adauga zaharul, ciocolata data pe razatoare si frisca,
amestecand continuu. Crema se omogenizeaza si se pune un strat peste primul rand de piscoturi.
Se asaza un alt strat de piscoturi insiropate, peste se pune crema si se termina operatiunea cu un rand de
piscoturi. Deasupra se orneaza cu frisca sau cu crema ramasa.
Tortul se tine la rece doua ore.
Tort din piscoturi, cu crema de vanilie si frisca
Mai intai se pregateste crema de vanilie. Se freaca spuma 100 gr. zahar cu 4 galbenusuri de ou, se adauga 300 ml lapte fiert cu vanilie si se fierbe la foc mic amestecand continuu. Se ia de pe aragaz, se adauga 10 gr. de gelatina, se amesteca bine si se lasa la rece. Cand incepe sa se coaguleze, se adauga 100 gr. de coaja rasa de portocale (amestecate cu zahar), putina coaja de lamaie si 300 ml frisca batuta. Se ia un vas de sticla cu pereti drepti si se tapeteaza cu piscoturile muiate in rom. Pe marginea vasului piscoturile se aseaza in picioare. Se toarna crema la mijloc si se acopera cu piscoturi. In total, sunt necesare aproximativ 30 bucatzi de piscoturi. Se orneaza cu frisca si fructe.
Desert din paine dulce si cirese
Ingrediente: 4 felii de paine (felii patrate), 250 gr cirese insiropate (sau visine), 150 gr lapte, 30 gr unt, 1 ou, 1/2 plic de vanilie, coaja de lamiie rasa. Laptele cu oul si doua linguri de zahar, se bat intr-un vas, se adauga vanilia si se lasa sa stea cca. 15 minute. In acesta compozitie, se introduc feliile de piine, si se inmoaie pe ambele parti. Pe fundul unei tigai de teflon, se pune zaharul ramas si se caramelizeaza, se adauga untul, si apoi pe rand, feliile de paine. Dupa ce sau prajit feliile pe ambele parti, le scoatem pe o farfurie, in compozitia ramasa din tigaie, se varsa ciresele si coaja de lamiie Se fierb cca. 15 min. Cu o lingura se iau ciresele, se aseaza pe fiecare felie de paine si se orneaza cu frisca.
Sarlota din branza de vaci
Pentru un strat se iau 250 g de branza de vaci bine omogenizata, 8 lingurite de zahar pudra, 100 g unt, o jumatate de pahar de smantana, un galbenus, 2 linguri de gelatina dizolvata sau jeleuri colorate, nuci, stafide, migdale etc. Se bate branza de vaci cu zaharul, untul, smantana si galbenusul. In stratul alb se adauga gelatina iar in celelalte straturi - jeleuri colorate si stafide, nuci etc. Se fac mai multe straturi asezandu-le unul peste altul abia dupa intarirea stratului inferior.
Tort mariuca (fara ou si lapte)
Piscotul: O cana de 250 ml apa, o cana de miere de albine, o lingurita de bicarbonat de sodiu stins in zeama de lamaie, 5 linguri ulei de floarea soarelui, 8 linguri de nuca macinata, 8 - 10 linguri de faina alba. Acestea se amesteca impreuna. Compozitia aceasta se toarna intr-o tava unsa cu putin ulei si tapetata cu faina. Se coace la foc mare in primele 5 minute, apoi se continua coacerea la foc mic. Crema: O budinca de vanilie se fierbe cu 400 ml apa si 6 linguri de miere pana ce crema devine vartoasa apoi se lasa la rece. O margarina (250gr) ce nu contine sare (cea cu sare poate taia crema) se amesteca putin si la care apoi se adauga budinca. In crema se poate adauga nuca prajita macinata, nuca de cocos, cacao, se mai poate colora crema folosindu-se coloranti alimentari (pentru estetica). Piscotul se taie in feli dupa care se insiropeaza cu siropuri dupa gust. Se pune crema si se etajeaza. Ornarea este lasata la indemnul fiecaruia. Se pot pune deasupra si fructe taiate feli.
Chec
Ingrediente: o cana (250 ml) de apa, o cana de miere, 5 linguri de ulei, o lingurita de bicarbonat de sodiu stins in zeama de lamaie, 8 linguri cu varf de nuca macinata, o lingura de cacao, 10 linguri de faina, se amesteca toate impreuna. Se mai adauga arome din scortisoara, cuisoare macinate marunt (pulbere), coaja de lamaie. Coacerea se face la foc tare 5 minute dupa care se continua coacerea la foc mic. Glazura: 100 gr. margarina, 4 linguri miere de albine, o lingurita de faina alba, 3 linguri cu varf de cacao. Se amesteca aceasta compozitie apoi se incalzeste pe foc, dar fara a se fierbe, atata cat sa se poata intinde peste prajitura,.. Daca se doreste, se poate pune peste compozitia sus amintita fructe de sezon, atunci nu se mai pune glazura.
Cornulete
Ingrediente (1): 7 linguri (rase) de faina alba se freaca cu 7 linguri de ulei pana devine o pasta. Ingrediente (2): 7 linguri de ulei, 7 linguri de apa si 10 linguri cu varf de faina alba, putina sare, se framanta un aluat care se intinde in foaie subtire. Peste aceasta se intinde compozitia (1) si se ruleaza. Se taie in doua parti si se pune la rece in frigider o jumatate de ora. Dupa aceasta se intinde in foaie, se taie in forma de romb, patrate apoi se pune gem de fructe, nuca si se ruleaza. Se coc la foc mic pe o tava in cuptor.
Tort Mos Craciun
Ingrediente: 250 gr. stafide, coaja de la o portocala, 50 gr. alune, 2 linguri rom, 200 gr. unt, 200 gr. zahar, putina sare, o jumatate lingurita scortisoara, 5 oua, 250 gr. faina, o jumatate de lingurita praf de copt. Pentru ornat: 5 linguri gem de caise, 150 gr. alune macinate, 150 gr. zahar, 600 gr. zahar pudra, 2 albusuri de ou, 3 linguri zeama de lamaie, 16 alune intregi, vopsea alimentara, ciocolata rasa. Preparare: stafidele, coaja de portocala si alunele se pun intr-un castron, se stropesc cu rom si se lasa sa stea asa peste noapte. Se amesteca bine untul, zaharul, scortisoara si sarea, dupa care adaugam incet ouale, faina, praful de copt si la sfarsit, alunele si stafidele. Turnam aluatul astfel obtinut intr-o forma bine unsa si tapetata cu faina si il dam la cuptor timp de 40 de minute. Se incalzeste gemul si se unge bine tortul pe deasupra. Cu o zi inainte se pregateste un martipan din 150 gr. alune macinate si 150 gr. zahar amestecate cu 75 gr. zahar pudra. Aceasta compozitie se intinde intre doua folii transparente, avand grija sa fie atat de mare, incat sa acopere si laturile tortului. Intr-un castron se bate un albus de ou cu 250 gr. zahar pudra, se adauga zeama de la lamaie si se toarna peste tort. Se orneaza tortul cu alune intregi. Se bate bine al doilea albus cu restul de zahar. Se coloreaza o lingura de spuma cu vopsea rosie si o alta lingura cu vopsea verde. Restul de spuma se pune intr-o intr-o forma pentru ornat. In mijlocul tortului se aseaza un mos lucrat din spuma rosie si un bradut construit din spuma verde. Din spuma alba se fac barba si franjurii de la haina mosului.De jur imprejurul tortului se orneaza cu spuma alba.
Punch pentru Revelion
Ingrediente: 0,5 l ceai, zeama de la 2 porocale si 2 lamai, 0,5 l. vin alb , 300 ml. rom. Se amesteca ceaiul, zeama de portocala si lamaia cu vinul alb, se adauga putina coaja de portocala si lamaie, apoi se fierbe. Se ia de pe foc, se adauga romul si se toarna fierbinte in pahare.
Limbi de pisica cu frisca
Ingrediente: 4 albusuri, 100 gr. faina, 160 gr. zahar pudra, 100 ml frisca. Se bat albusurile spuma, se adauga treptat zaharul, faina si frisca, amestecand continuu. Pe o tava unsa si pudarata usor cu faina, cu ajutorul unui cornet se pun "limbi" (bastonase), la distanta între ele si se dau la cuptor. Cand se rumenesc marginile, se scot usor cu cutitul. Dupa ce s-au racit, se lipesc cate doua si se pune la mijloc crema de ciocolata sau gem de capsuni."
Biscuiti crocanti cu ciocolata
Ingrediente: 240 gr. unt, 360 gr. zahar tos, 1 pachet zahar vanilat, 2 oua, 420 gr. faina fina, 1 lingurita sare, 1 lingurita praf de copt, 240 nuci maruntite, 1 lingura zahar pudra, doua ciocolate cu lapte. Se incalzeste cuptorul la 200 gr. Dupa care se freaca untul spuma, se adauga zaharul si pachetul de zahar vanilat si se freaca pana la dizolvarea completa a zaharului. Apoi se adauga ouale. Intr-un alt vas se amesteca faina, sarea si praful de copt, dupa care se adauga treptat la coca. La urma se incorporeaza ciocolata si nucile. Pe o tava tapetata cu hartie sau folie de aluminiu, cu o linguritza se pun gramajoare mici. Se coc la foc potrivit timp de 10-15 minute. Se desprind fierbinti de pe hartie, se lasa sa se raceasca si se pudreaza usor cu zahar vanilat.
NEGRESE
500 g zahar, 200 ml. lapte, 50 g cacao, 200 g unt sau margarina, 3 oua, 1 pachet praf de copt sau bicarbonat,
1 1/2 cana faina
Laptele, impreuna cu cacaoa si zaharul se pun la foc amestecand continuu pana se face ca o smantana, se da de pe foc`si se pune untul. Se pune compozitia la racit si apoi se pun galbenusurile pe rand si se amesteca. Se
opresc 12 linguri din compozitie. Se adauga faina si bicarbonatul si la sfarsit se pun albusurile batute spuma.Compozitia se pune intr-o tava unsa cu unt si se da la cuptor. Dupa 20 min., se scoate tava si se toarna si cele 12
linguri de compozitie oprite.
Se da iar la cuptor, pana este gata.
TORT ALB - NEGRU
Blat: 6 oua, 260 g zahar (12 linguri), 260 g faina, 10 linguri ulei, 8 linguri apa calda, 1 pachet praf copt, 2-3 linguri
cacao
Crema: 300 g zahar, 2 pachete unt, 1 cana lapte, 4 linguri faina, 1 lamaie, 2-3 linguri cacao, frisca pentru ornat
Blatul: Se bat galbenusurile spuma cu zaharul, se adauga 8 linguri apa calda, uleiul, praful de copt stins cu otet.
Dupa ce se amesteca, se adauga albusurile batute spuma si cele 12 linguri de faina, puse usor, pentru ca
albusurile sa nu se lase.
Compozitia se imparte in doua. Jumatate se toarna intr-o forma unsa de chec, iar cealalta jumatate se amesteca
cu cacao. Se dau la cuptor. Cand sunt gata, se lasa la racit.
Crema: Se freaca untul cu zaharul, pana se topeste zaharul. In cana de lapte se fierbe faina pana la o consistenta
de mamaliguta. Se amesteca faina fiarta cu untul frecat spuma si se imparte pe jumatate. Jumatate se amesteca cu
cacao si cealalta jumatate cu zeama si coaja rasa de la o lamaie.
Cele doua checuri reci se taie felii si se umplu cu crema, alternand cele doua culori.
Se orneaza cu frisca.
PAPANASI PRAJITI
400 g branza de vaca, 1 lingura faina, 1 lingura gris, 2 oua, ulei pentru prajit, sare, smantana, dulceata
Branza zdrobita cu furculita se amesteca cu faina si grisul, se adauga ouale intregi, sarea si se amesteca bine.
Se modeleaza din aceasta compozitie papanasii (rotunzi, cu gaura in mijloc), care se dau prin faina si se pun
la prajit in mult ulei bine incins.
Cand sunt rumeniti pe ambele parti, se scot, se pudreaza si se servesc cu dulceata si stropiti cu smantana.
COLTUNASI CU BRANZA DE VACA
1/2 branza de vaca, 3 oua, 4 linguri faina, sare, 1 pahar smantana, 2 linguri unt
Se face o foaie de taitei din faina, 2 oua si sare. Se intinde foaia pe o planseta, se taie forme rotunde sau patrate.
Intr-o margine a bucatilor taiate se pune branza, amestecata cu ou si sare. Se indoaie coca libera peste branza,
si se taie jumatati de cercuri sau triunghiuri. Se apasa cu degetul ca sa se lipeasca bine marginile si se pun la
fiert in apa clocotita cu sare. Dupa ce s-au fiert, se scot cu spumiera si se pun intr-o tava. Se toarna
deasupra smantana amestecata cu o lingurita de faina si bucati de unt. Se dau la cuptor sa se rumeneasca.
Se servesc fierbinti.
BUDINCA DE MERE
8-10 mere, 4 linguri zahar, 1/2 franzela, 1 cana lapte cald, 200 g unt, un praf sare, 4 oua, vanilie sau rom, 10 nuci
macinate
Se aleg mere sanatoase, se curata de coaja si seminte, apoi se taie felii groase de 1 cm. Se acopera cu zahar tos
si se lasa, stropite cu o lingura de rom, la rece. Franzela se taie felii groase, se opareste cu lapte clocotit, se
parfumeaza cu vanilie si se lasa sa se raceasca.
Separat se face o crema de unt, trei linguri de zahar si patru galbenusuri. Crema se amesteca cu feliile de mar si
cu feliile de franzela, se pun intr-un vas adanc si se acopera compozitia cu galbenusurile batute spuma tare.
Se omogenizeaza si se introduce budinca in cuptorul cald, unde se coace 30 min.
SUFLEU DE MERE
10 mere acrisoare, 1/2 lamaie, 4 linguri zahar farin, 6 albusuri, 1 lingura unt
Se curata merele de coaja, se taie felii si se pun sa fiarba acoperite cu apa. Se fierb impreuna cu semintele,
care ajuta sa se lege ca o marmeleda. Merele se acresc cu zeama de la 1/2 lamaie si se parfumeaza cu coaja
de lamaie. Se ia cratita de pe foc, se lasa sa se raceasca, dupa care se trece amestecul prin sita. Peste amestec
se pun albusurile batute spuma tare cu 4 linguri de zahar farin. Sufleul se pune intr-o tava unsa cu unt si se
introduce in cuptorul incins, pentru 30 min., la foc iute.
Se serveste cald, presarat cu zahar farin.
SUFLEU CU SMANTANA
6 oua, 1 lingura unt, 1 cana smantana, 1 lingura faina, 4 linguri zahar
Se separa galbenusurile de albus si se bat spuma cu 4 linguri de zahar. Amestecul se ingroasa cu o lingura de
faina adaugata in ploaie si se subtiaza cu o cana de smantana. Amestecul omogenizat bine se pune intr-o forma
unsa cu unt, se acopera cu albusul batut spuma tare si se introduce in cuptorul incins, pentru 30 min.
Sufleul se coace la foc iute si se taie felii numai dupa ce s-a racit un pic.
BUDINCA DE CLATITE
10 linguri faina, 1 cana lapte, 1 ou, un praf de sare - pentru clatite; 250 g branza de vaci proaspata, 2 linguri zahar,
2 oua, 2 linguri smantana, 1/2 lamaie, 1 lingura rom
Se face un aluat pentru clatite din faina, 1 ou, sare si lapte. Aluatul trebuie sa aiba consistenta smantanii. Se fac
10 clatite subtiri. Se unge o cratita cu unt, se asaza o clatita, peste care se pune o parte de umplutura, facuta din
branza, zahar, 2 oua, coaja de lamaie. Peste se pune inca o clatita, apoi umplutura si asa mai departe, se termina
cu o clatita. Se pune deasupra smantana si se da la cuptor pentru 30 min.
Se serveste calda, stropita cu rom.
ALIVENCI
400 g branza de vaci, 4 oua, 4 linguri smantana, 4 linguri malai cernut, 1 lingura unt, 2 linguri faina
Branza se freaca spuma cu ouale puse pe rand. Amestecul se sareaza si se adauga faina batuta cu o ceasca de
apa rece, la fel se face si cu malaiul. Amestecul se omogenizeaza bine cu o lingura de lemn, iar cand este gata
se adauga o lingura de unt topit. Aluatul rezultat se lasa la temperatura camerei o ora, acoperit.
Se unge o tava cu grasime si se toarna aluatul in tava. Se lasa sa stea si in tava 30 min., dupa care se coace
la foc potrivit pana cand este usor rumenit.
Se taie felii cand s-a racorit putin, si se serveste cu smantana deasupra.
GALUSTE DE CARTOFI CU PRUNE
1/2 kg cartofi, 4 linguri faina, sare, 1/2 kg prune, 10 nuci tocate, 1 ceasca lapte clocotit, 2 linguri unt,
1/2 kg pesmet, 4 linguri zahar
Se pregateste intai pesmetul, care se rumeneste in unt topit pe foc mic, amestecat cu zaharul. Se lasa pesmetul
deoparte si se pregateste aluatul: Se fierb cartofii in coaja, se curata, se trec prin masina de tocat si se amesteca
cu o cescuta de lapte clocotit. Se pune putina sare, faina si un ou crud si se framanta un aluat moale, care se
intinde in foaie groasa de 1-2 cm. Se taie patrate in care se pun prune fara samburi, in care s-a pus cate un miez
de nuca. Se strange aluatul peste prune si se pun galustele sa fiarba in apa care a clocotit pe foc mic. Se lasa
sa se ridice deasupra apei, se scot cu o lingura si se trec prin pesmetul prajit.
Se servesc atat calde, cat si reci.
Iarna se fac cu magiun de prune, in care s-au pus nuci maruntite.
PLACINTA CU BRANZA
1/2 kg faina, 1 pachet unt, sare, 1 cana lapte, 1 kg branza de vaci proaspata, 10 oua, coaja de lamaie,
1 cana smantana
Se face un aluat frantuzesc din faina, un praf de sare, o cana de lapte dulce si 1/2 din cantitatea de unt.
Se framanta bine si se adauga treptat, in timpul framantarii, cealalta jumatate de unt. Aluatul se da la rece pentru
o ora. Apoi aluatul se intinde pe un planseu. Se taie foaia in doua jumatati egale. Se unge o tava cu unt, se
pune o foaie si se acopera cu branza pregatita astfel: 1 kg branza proaspata de vaci se amesteca cu 1/2 cana
smantana, coaja rasa de lamaie, si cele 10 oua puse cate unul. Umplutura se pune peste prima foaie, se acopera
cu foaia ramasa si se da placinta la cuptor, pentru 45 min. Se pune smantana ramasa peste placinta si se mai
coace 15 min.
Se lasa sa se racoreasca si se serveste taiata felii.
POALE-N BRAU CU DOVLEAC
1/2 kg faina, 1/2 dovleac, 1 ou, sare, drojdie, 2 linguri unt, 1 cana lapte dulce, 1 pahar smantana, scortisoara pisata
Se face un aluat din faina, sare, drojdie (cat 1/2 nuca) inmuiata in lapte cald si o cana de lapte dulce. Aluatul se
unge cu o lingura de unt si se framanta. Se lasa sa se odihneasca la rece, se framanta din nou cu cealalta
lingura de unt si se lasa iar la rece.
Dovleacul curatat de coaja se da pe razatoare si se pune sa se inmoaie impreuna cu scortisoara pe foc moale.
Aluatul se taie si se fac mai multe foi. Pe fiecare foaie se pune dovleac si se impacheteaza marginile ca niste
poale-n brau.
Se pun placintele rezultate intr-o tava unsa si se dau la cuptor pana se rumenesc.
Se servesc stropite cu smantana.
TORT DE MERE
10 mere, 75 g unt, 6 linguri zahar, 6 oua, 6 linguri faina, 8 linguri apa rece, sare (pentru blat), 100 g zahar, 100 ml apa,
2 linguri rom (pentru sirop), frisca
Se curata merele de coaja si de seminte. Se golesc cu varful unui cutit ascutit si se pun pentru 5 min. in apa cu sare
care clocoteste. Se scot si se scurg, timp in care se pun 6 linguri de zahar intr-o cratita cu peretii inalti, se tine
pe foc pentru ca zaharul sa devina aramiu, se adauga untul si se intinde pe toata suprafata vasului, apoi se ia cratita
de pe foc. Se pun merele scurse unele langa altele, se toarna deasupra un aluat de pandispan facut din
ingredientele de mai sus si se coace tortul la foc potrivit, 40 min.
Se scoate, se raceste in forma, se rastoarna, dupa ce s-a insiropat foarte bine, pe un platou, se acopera cu frisca
dupa ce a stat la rece doua ore.
PRAJITURA CU VISINE
1/2 kg visine, 5 oua, 200 g zahar, 200 g pesmet, 1/2 lingurita amoniac, 100 g unt, 1 lingura otet
Se scot samburii visinelor si se lasa intr-o farfurie adanca, cu o lingura de zahar deasupra.
Se pregateste aluatul din cinci galbenusuri frecate spuma cu zaharul si untul. Peste crema rezultata se pun
albusurile batute spuma tare, apoi se adauga pesmetul, 1/2 lingurita de amoniac stins cu otet, se amesteca usor
2 min.si se toarna aluatul intr-o tava unsa si tapetata cu faina. Se lasa la cuptor 5 min., dupa care se scoate si
se pun deasupra visinele scurse de zeama. Se coace prajitura la foc potrivit 45 min., se raceste putin in tava si se
pudreaza cu zahar farin.
Se serveste rece.
PRAJITURA CU MERE
9 linguri ulei, 9 linguri zahar, 9 linguri lapte dulce, 9 linguri faina, sare, 1/2 lamaie, praf de copt, vanilie, 3 oua,
1 kg mere, scortisoara
Se separa galbenusurile si se freaca spuma cu uleiul adaugat cate putin. Se adauga zaharul, apoi cate o lingura de
faina, si una de lapte, ca sa nu se taie amestecul. Se pune un praf de sare, se stinge praful de copt cu zeama de la o
jumatate de lamaie, apoi se adauga restul de faina. Amestecul trebuie sa curga.
Merele se curata de coaja, se taie felii si se lasa sa stea la rece cu putina scortisoara deasupra, pana se face
aluatul.
Se unge o tava mare cu unt, se tapeteaza cu faina, se pun merele peste aluat si se amesteca usor, dupa care se
rastoarna in tava. Se coace prajitura la foc potrivit 45 min., se raceste in tava si se taie dupa ce s-a racit.
Se serveste pudrata cu zahar farin.
CREMSNIT
600g faina, 250 g margarina, 250 g smantana, sare - pentru aluat; 1 l lapte dulce, vanilie, 8 oua, 350 g zahar,
150 g faina - pentru crema
Se pune faina si putina sare intr-un vas adanc, se face o adancitura in faina si se adauga smantana. 1/2 din
cantitatea de margarina se inmoaie pe foc, si se adauga peste faina si se framanta un aluat tare, care se lasa la
rece pentru o ora. Se scoate si se amesteca cu restul de margarina, se impatureste si se mai lasa la rece o ora,
dupa care se imparte in 4 parti egale, se intind foi groase de 1 cm., care se coc pe fundul unei tavi presarate
cu faina.
Cat timp se coc foile, aluatul se tine la rece. Foile coapte se pastreaza pe un platou, pana cand se prepara crema.
Laptele se clocoteste, se trage cratita de pe foc si se pune vanilie. Se sparg 5 oua intr-un vas si se bat spuma cu
3 galgenusuri, pana cand devin ca o crema spumoasa. Se pune zaharul, se continua operatia, apoi se toarna faina,
in ploaie. Se pune un praf de sare si se adauga laptele cald, amestecand incet ca sa nu se taie ouale. Se pune
cratita cu crema pe foc, se amesteca incet. Cand arata ca o smantana groasa, se lasa sa se raceasca. Se
foloseste numai rece, dupa ce au fost adaugate cele 3 albusuri ramase batute spuma tare.
Se pune crema in strat gros intre 2 foi, rezultand 2 prajituri, se lasa pe platouri separate si se taie abia a 2-a zi,
cand foile se inmoaie usor si nu se sfarama.
Prajitura se serveste taiata patrate mari, pudrata cu zahar farin.
RULADA CU CIOCOLATA
6 oua, 6 linguri de zahar, 2 linguri faina, 2 linguri cacao, 1 lingura unt - blatul; 3 linguri cacao, 2 linguri unt,
1/4 kg lapte praf, 1/4 kg zahar, 10 nuci tocate marunt, 2 linguri rom, 1/2 pahar de sirop legat - crema
Se separa galbenusurile de albusuri. Albusurile se bat spuma tare pe marginea plitei, se adauga galbenusurile,
pe rand, se bate amestecul cu zaharul adaugat treptat si ca faina pusa in ploaie. Cand amestecul sta lipit de tel,
se adauga cacaoa, se omogenizeaza amestecul si se pune intr-o tava unsa cu unt si atpetata cu faina. Se coace
5 min. la foc iute, apoi se face focul mic si se mai coace 15 min. Se scoate tava si se rastoarna pe un prosop
umed, care se ruleaza incet si se lasa sa se raceasca.
Separat se pregateste crema de ciocolata: laptele praf se amesteca intr-o cratita mare cu 3 linguri de cacao.
Se prepara un sirop dintr-o cana de zahar si un pahar de zahar. Siropul se toarna fierbinte peste amestecul de
lapte praf si cacao, se amesteca, se ingroasa pe foc, apoi se trage vasul si se pun nuci tocate si 2 linguri unt.
Se parfumeaza cu rom. Se lasa crema sa se raceasca, apoi se deruleaza aluatul si se unge cu crema. Se ruleaza
la loc si se pune pe un platou. Se imbraca cu restul de crema. Se taie felii.
CORNURI PENTRU CEAI
1 cana untura, 4 cani faina, 1 ou, 1 galbenus, 2 linguri zahar, drojdie de bere, 1 cana lapte dulce - pentru aluat;
3 linguri marmelada de fructe, 10 nuci tocate, coaja de lamaie, 1 lingura rom
Se lasa untura pe foc si cand s-a inmuiat se freaca spuma cu 2 linguri de zahar si un ou intreg. In amestec se
pune un praf de sare. Se adauga faina in ploaie, amestecandu-se bine cu o lingura de lemn, alternativ cu
laptele cald, in care s-a inmuiat drojdia. Amestecul se framanta cu mainile, apoi se lasa la dospit o ora. Se intind
bucati din aluat, se taie patrate cu latura de 5 cm., se pune pe un colt umplutura de marmelada in amestec cu
nuci tocate, coaja de lamaie si o lingura de rom, apoi se ruleaza foaia de aluat spe coltul opus si se asaza
cornurile pe o tava neunsa. Se ung cu galbenus si se presara, dupa gust, cu zahar tos.Se introduce tava in
cuptorul incins, se lasa focul mic 15 min., se potiveste focul mai iute si se lasa pana cand se rumenesc cornurile.
Se servesc calde sau reci, cu ceai sau cu lapte.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu