Patrunjelul
Patrunjelul contine uleiuri eterice, carotin,
vitamina C, flavonoide etc.
Sucul de patrunjel este extrem de util in procesele de
asimilare a oxigenului, precum si in mentinerea starii si functiilor normale ale
glandei tiroide si a suprarenalelor. Sucul de patrunjel sau patrunjelul verde,
consumat ca atare, stimuleaza functionarea tractului digestiv, este un bun
diuretic folosit, mai cu seama, in hipertrofia de prostata. Este folosit ca
diuretic, ca stimulent al poftei de mincare, dar si pentru normalizarea ciclului
menstrual, imbunatatirea respiratiei si a ritmului cardiac. Totodata,
patrunjelul este foarte eficient in bolile de ochi, inclusiv ca remediu in
cataracta. In aceste situatii se bea suc proaspat de patrunjel, amestecat cu suc
de morcov, telina si cicoare. O combinatie eficienta este si amestecul de suc de
spanac, salata si patrunjel.
Din frunzele proaspete de patrunjel se obtine sucul cu
ajutorul unui storcator electric. Sucul astfel obtinut se bea cite 1-2 lingurite
la o jumatate de ceasca de lapte proaspat sau amestecat in 1-2 linguri de
smintina, de trei ori pe zi, cu 15-20 minute inainte de masa.
Infuzia se obtine din doua lingurite de frunze proaspete
de patrunjel, tocate marunt, peste care se toarna 500 ml apa clocotita. Se lasa
o ora, apoi se strecoara. Se bea de trei ori pe zi cite o cescuta inainte de
masa.
Infuzia din seminte de patrunjel se prepara turnind
peste o lingurita de seminte zdrobite de patrunjel o ceasca de apa clocotita. Se
macereaza 8 ore, se strecoara si se bea in cursul unei zile, in portii mici.
Trebuie sa remarcam ca supele si mincarurile inabusite
cu mult patrunjel sint foarte folositoare pentru bolnavii de hipertensiune,
pentru cei cu edeme datorate afectiunilor cardiace sau renale, ca si in cazul
calculilor renali, gutei si in numeroase alte afectiuni.
Consumarea patrunjelului proaspat este folositoare la
orice virsta, caci mareste imunitatea la bolile infectioase, fiind recomandat
mai ales in caz de epidemii. S-a demonstrat ca in meniul persoanelor care au
atins virste respectabile, printre celelalte verdeturi si cruditati, patrunjelul
ocupa un loc de cinste.
Patrunjelul combate mirosul suparator de ceapa si
usturoi - este suficient sa rontaim citeva frunzulite verzi si mirosul suparator
dispare. Citeva frunzulite zdrobite alina usturimile si mincarimea in cazul
ciupiturilor de insecte: albine, viespi, tintari, paienjeni, diminuind si
inflamatiile produse de acestea.
Patrunjelul este folosit si in cosmetica, datorita
continutului ridicat de vitamina A, numita si vitamina frumusetii. Patrunjelul
albeste, tonifica si hraneste pielea. Pentru aceasta se foloseste infuzia de
frunze verzi de patrunjel, cu care se sterge fata, dimineata si seara.
Din o lingura de frunze proaspete si bine spalate, apoi
maruntite, amestecate cu o lingura de lapte batut, se prepara o masca pentru
albirea tenului. Se aplica acest amestec pe fata si se lasa 20 de minute, apoi
se indeparteaza cu apa curata, putin calduta.
ATENTIE! Nu se vor lua niciodata doze mai mari de 60 g
suc de patrunjel fara a fi amestecat cu alte componente!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu